Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Ingang REC E.

Handreikingen voor een vreedzame en veilige campus

Gepubliceerd op 05-09-2024
Voor vrijdagmiddag 6 september zijn demonstraties aangekondigd op UvA-locaties. In dit bericht geven we meer informatie en bieden we je handreikingen voor hoe je hiermee kunt omgaan. De inzet van de UvA is altijd dat protest op de campus vreedzaam verloopt en dat iedereen zich veilig blijft voelen.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Kom je onverhoopt toch in een onveilige situatie terecht, dan kun je vrijdag bellen met 020 525 2222. Er komt dan zo snel mogelijk hulp.

Op de UvA staat het iedereen vrij om te demonstreren en z’n stem te laten horen. Dat hoort bij de universiteit. Onder de duizenden studenten en medewerkers die bij ons studeren en werken zijn ook mensen die niet willen demonstreren, die zich onveilig of niet welkom voelen door uitingen van demonstranten of die een andere mening zijn toegedaan. Ook die verscheidenheid in standpunten hoort bij de universiteit.

Het uitgangspunt is daarom dat de demonstratie vreedzaam verloopt en voor iedereen op en rond de campus sociaal en fysiek veilig is. Er is geen plek voor (het voorbereiden van of aanzetten tot) intimidatie, geweld en vernielingen.

Ben je aanstaande vrijdag onderwijs aan het volgen, aan het studeren of aan het werk op de campus?

Alle onderwijs- en onderzoeksactiviteiten gaan door. Op de campus kun je aanwijzingen krijgen om alles goed te laten verlopen, volg deze alsjeblieft op. Mocht de demonstratie onverhoopt uitlopen op onveilige situaties op of rond de Roeterseilandcampus, verlaat de campus dan via de veilige routes die daarvoor worden aangewezen. Volg de aanwijzingen van onze beveiligingscollega’s op. Kom je toch in een onveilige situatie terecht, dan kun je vrijdag bellen met 020 525 2222. Er komt dan zo snel mogelijk hulp. 

Ben je aanstaande vrijdag aan het demonstreren op Roeterseilandcampus?

  • Zorg dat voor jezelf goed duidelijk is wat de doelen en de uitingen van de demonstratie zijn, en hoe, met welke middelen, er wordt gedemonstreerd. Bepaal of je daarachter kunt staan. Maak je eigen afweging zorgvuldig.
  • Bewaak tijdens de demonstratie of de inhoud of manier van demonstreren verandert, en blijf afwegen of je daar nog steeds achter kunt staan.
  • Als je merkt dat de demonstratie niet (meer) vreedzaam verloopt, verlaat dan de demonstratie. Blijf niet toekijken. Door aanwezig te zijn bij een niet-vreedzame demonstratie, ben je er onderdeel van en er ook medeverantwoordelijk voor.
  • Mocht de demonstratie onverhoopt uitlopen op onveilige situaties op of rond de Roeterseilandcampus, verlaat de campus dan via de veilige routes die daarvoor worden aangewezen. Volg de aanwijzingen van onze beveiligingscollega’s op.

Welke initiatieven zijn er eerder genomen?

Lees meerExterne link over welke initiatieven de UvA heeft genomen na eerdere demonstraties.

Waar kan ik terecht als ik me onveilig voel?

Bij acute fysieke bedreiging of noodgevallen

Bel de beveiliging: 020 525 2222

Dit nummer is niet bedoeld voor algemene, niet-acute vragen over veiligheid. 

Bij vragen of zorgen

Je kunt op verschillende plekken terecht. Bijvoorbeeld bij de studieadviseur, de studentenpsycholoog of de vertrouwenspersonen. Kijk waar je terecht kunt.

Veelgestelde vragen

Op uva.nl/demonstratiesExterne link vind je meer informatie en duiding met betrekking tot de demonstraties en over de huidige situatie op de campus.