Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Kabinet bezuinigt op het hoger onderwijs

Gepubliceerd op 18-09-2024 10:00
Het kabinet gaat de grootste bezuinigingen in 40 jaar doorvoeren in het hoger onderwijs. Dat werd duidelijk bij de presentatie van de miljoenennota.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

‘Sigaar uit eigen doos’

De sectorplannen blijven wel overeind, kondigde het kabinet afgelopen week al aan. ‘Maar dat is een sigaar uit eigen doos, dat geld moet vervolgens ergens anders bezuinigd worden', zegt Jan Lintsen, vicevoorzitter van het College van Bestuur. ‘Het schrappen van de starters- en stimuleringsbeurzen is een grote dreun voor veel onderzoekers. Het gaat om ongeveer 335 miljoen voor alle universiteiten samen. Die beurzen waren juist ingevoerd om rust en stabiliteit te brengen, het tegenovergestelde gebeurt nu.’

Gevolgen UvA

De komende weken wordt tijdens het jaarlijkse begrotingsproces duidelijk wat de gevolgen van de bezuinigingen zijn per faculteit en dienst. De conceptbegroting wordt besproken met decanen en directeuren en met de medezeggenschap. Op 9 oktober wordt de conceptbegroting ook ter inspraak voorgelegd aan de hele academische gemeenschap via uva.nlExterne link.

Actie richting Den Haag

Hoewel de bezuinigingsplannen van de regering nu zijn gepresenteerd, blijven we de komende tijd actievoeren tegen het beleid dat nog zal moeten worden besproken in de Tweede Kamer. Dit doen we als universiteiten samen vanuit de koepel UNL, maar ook in samenspraak met de bonden en WOinActie. ‘We willen het hier niet bij laten zitten en proberen de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. De langstudeerboete, de instroom van internationaal talent, de mogelijkheden om te investeren in kennis – het is kortzichtig beleid en we zullen ons hiertegen blijven verzetten', zegt Edith Hooge, voorzitter van het College van Bestuur

Meer informatie?

Op de pagina uva.nl/bezuinigingenExterne link houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond de bezuinigingen en aankomende acties.